DIOKLECIJANOVA PALAČA, SPLIT

Dioklecijanova palača jedini je primjerak sačuvane rimske carske palače koja pokazuje kontinuitet urbanog rasta do modernih vremena.

Dioklecijanova palača jedini je primjerak sačuvane rimske carske palače koja pokazuje kontinuitet urbanog rasta do modernih vremena.

Na vrlo ograničenom prostoru organski su usklađeni kasnoantički, srednjovjekovni, renesansni, barokni i moderni elementi koji još uvijek čine društveno središte čitavog Splita. Primjer je razmjene ljudskih vrednota, kroz određeno vremensko razdoblje ili unutar kulturnog područja svijeta, kroz razvoje u arhitekturi i planiranju grada. Važno je svjedočanstvo kulturne tradicije i civilizacije.

Među najbolje sačuvane ostatke Palače spada sklop prizemnih presvođenih dvorana. Taj sklop, ponegdje nazvan "podrumske dvorane", čine substrukcije careva stana, smještene u južnoj četvrtini Palače. Radi izravnjanja nagiba tla koje se spušta od sjevera prema jugu, Dioklecijanovi su graditelji sagradili u južnoj četvrtini sklop presvođenih dvorana kojima je jedina funkcija bila podupiranje gornjeg kata, na kojem se nalazio carev stambeni kompleks. Zbog te funkcije prizemne dvorane imale su u osnovi isti raspored kao i Dioklecijanov stan.

Pretvaranjem Palače u grad Split porušen je najveći dio tog stambenog kompleksa, ali su njegove prizemne dvorane kao substrukcije ostale izvrsno sačuvane. Prolazeći Podrumima posjetitelj će u najvećem dijelu zidova i svodova naići na izvornu antičku građu fino obrađenih klesanaca (tzv. opus quadratum), ponegdje i s uklesanim klesarskim znakovima. Sustavnim iskopavanjem Podruma koje je započelo 1956. godine do danas je otkopano oko 85% površine.

GEOgame 6: Najbolje u Splitsko dalmatinskoj županiji

Posjetite sve navedene lokacije, napravite fotografiju, pošaljite mail i sudjelujete u nagradnoj igri za vikend za 2 osobe u jednoj od naših TOP destinacija.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer