TEATAR ULYSSES, BRIJUNI, SRPANJ -2017.

Kazalište Ulysses je kazališni prostor prožimanja duhovno srodnih umjetnika.

Kazalište Ulysses je kazališni prostor prožimanja duhovno srodnih umjetnika.

Otvoren je za suradnju svima koji proširuju estetske i duhovne obzore. Kretanje u umjetnosti, pomak i putovanje oznaka su aktivnog stava spram stvarnosti i povijesti. Putovanje je jedan od načina nemirenja s neminovnom sudbinom, tipično za mediteransku kulturu, od Homera nadalje. Tu je svaki čovjek osuđen na lutanje, izvanjsko ili unutarnje, svatko je u traganju za vlastitom Itakom. Putuju pojedinci i likovi, a Uliks im je svima amblematska figura. I podsjećanje da se nikada ne prestane nadati i raditi, tragajući za novim izrazima da bi izbjegli zatvaranje u egocentrični svijet koji okreće leđa stvarnosti i drugima. Uliks je mitska i pjesnička figura lukavog uma, (grčka metis, amero-indijanski trickster), koji se s lakoćom kreće kroz druge jezike i kulture, spaja različito.

Kazalište Ulysses su osnovali 2001. glumac i redatelj Rade Šerbedžija i dramatičar Borislav Vujčić. Svojim imenom ono je hommage Jamesu Joyceu, književniku čija biografija i djelo svjedoče o nazočnosti na ovom otočju.
Prve predstava Ulyssesa na Brijunima bila je Shakespearov Kralj Lear, a koja se reprizira svih narednih sezona i postaje zaštitni znak ovog kazališta. Godinu dana kasnije izvedena je Euripidova Medeja sa Mirom Furlan u naslovnoj ulozi što izaziva veliki medijski interes. 2003. postavljaju predstavu Marat Sade. Play Beckett uprizoren je 2004., a Hamlet 2005. Pandurov Tesla Electric Company bio je na sceni 2006. Čak dvije su predstave izvedene 2007., i to Balade Petrice Kerempuha i Pijana noć 1918., a dvije su bile na repertoaru i godinu kasnije: Kaligula te Romeo i Julija '68, dok je 2009. na programu bio Don Juan u režiji proslavljenog Paola Magellia. Svoju jubilarnu, desetu sezonu, obilježili su postavljanjem Shakespearove Oluje. U prvih deset godina kazališta najviše je predstava režirala Lenka Udovički, a dvije je režirao Tomaž Pandur. 2011. godine postavljena je predstava Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Ulija sa sjajnom mlađom glumačkom ekipom koju je predvodio Ozren Grabarić u naslovnoj ulozi.
Mnogi poznati glumci iz cijele bivše Jugoslavije odigrali su neke od najznačajnijih uloga u svojoj karijeru upravo u ovom kazalištu. Tako je Rade Šerbedžija odigrao Kralja Leara, Mira Furlan Medeju, Goran Navojec Hamleta, Rakan Rushaidat Don Juana, Zlatko Vitez de Sadea, Pero Kvrgić Luckya, Ivica Vidović Estragona, Nebojša Glogovac osvojio je brojne nagrade za ulogu Pukovnika Vesovića u prestavi Pijana noć 1918, a Maja Posavec za ulogu Ariela u Shakespearovoj Oluji. 2011. godine Ozren Grabarić je zablistao kao Arturo Uli.
Neki od glumaca koji su često u ansamblu predstava Kazališta Ulysses su Ksenija Marinković, Nina Violić, Mladen Vasary, Lucija Šerbedžija, Linda Begonja, Maja Posavec, Damir Poljičak i drugi.
Neke predstave kazališta Ulysses gledali su neki od najslavnijih filmskih zvijezda današnjice kao što je Angelina Jolie, Annette Bening, Vanessa Redgrave i mnogi drugi.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer