PICOKIJADA, ĐURĐEVAC, 30.06.-02.07.2017.

Govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana koji čak i u bespomoćnoj situaciji dugotrajne opsade uspijevaju iznaći način kako se osloboditi stiska turske vojske.

Govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana koji čak i u bespomoćnoj situaciji dugotrajne opsade uspijevaju iznaći način kako se osloboditi stiska turske vojske.

Legenda o Picokima jedna je od najzanimljivijih legendi u našoj povijesti. Ona govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana koji čak i u bespomoćnoj situaciji dugotrajne opsade uspijevaju iznaći način kako se osloboditi stiska turske vojske. Naime, nakon neuspjeha vojske Ulama – bega da jednim jedinim napadom osvoji Đurđevačku utvrdu, vojskovođa odluči primijeniti strateški plan strpljivog opsjedanja grada ne bi li njegove stanovnike izgladnjivanjem privolio na predaju. U trenucima kada unutar zidina utvrde ne ostaje više ništa hrane doli jednog jedinog pijetla, Đurđevčani kuju očajnički plan računajući na faktor iznenađenja. Svoj zadnji zalogaj ispaljuju topom na tursku vojsku. Ulama – beg nasjeda na njihov plan i uvjeren kako, s obzirom da ispaljuju pijetlove iz topova, Đurđevčani imaju još nepregledne zalihe hrane, povlači svoju vojsku. Povlačeći se, na Đurđevčane baca kletvu i naziva ih Picokima. Od 1968. godine jedinstvenim scenskim prikazom na otvorenom Đurđevčani krajem lipnja slave ovu legendu. Svake je godine ta predstava sve veličanstvenija. Odigrava se na autentičnoj lokaciji sa koje legenda i potiče, a uključuje stotine statista, kulturnih amatera, konjanika i profesionalnih glumaca. Cijeli je scenski prikaz postavljen tako da što vjerodostojnije prikaže taj slavni događaj iz Đurđevačke povijesti. Puške i topovi zaista pucaju, sablje sijevaju, uz bogatstvo svjetlosnih i pirotehničkih efekata. No, scenski prikaz “Legende o Picokima” samo je dio trodnevne manifestacije poznate pod nazivom „Picokijada” koja sadržava još i tridesetak drugih kulturnih i sportskih događaja. Dojmljiv je to primjer kako od sjajnih trenutaka iz svoje povijesti, kakvima se zasigurno mogu pohvaliti mnogi naši gradovi, mogu učiniti atraktivnu turističku manifestaciju. Manifestaciju koja će privući posjetitelje čak i iz udaljenih krajeva da posjete grad.