ZAVIČAJNI MUZEJ DONJA KUPČINA

Svojim posjetiteljima nudi toplu dobrodošlicu čuvajući kulturna i prirodna obilježja pisarovinskog kraja.

Svojim posjetiteljima nudi toplu dobrodošlicu čuvajući kulturna i prirodna obilježja pisarovinskog kraja.

Selo Donja Kupčina arhaične je strukture s prepoznatljivim zaseocima formiranim za vrijeme obiteljskih zadruga.
Sredinom 20. st. na današnji prostor Muzeja premješteno je pet zgrada narodnog graditeljstva izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti, koje predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine. Na taj način je zaživjela ideja okupljanja i očuvanja seoskih stambenih i gospodarskih zgrada u obliku Zavičajnog muzeja Donja Kupčina.
Prostorije u sačuvanim objektima mještani su kontinuirano popunjavali tijekom tri desetljeća na način da su donosili predmete iz vlastitih domaćinstva koji su s vremenom, procesom osuvremenjivanja, izlazili iz svakodnevne uporabe. Na taj način je nastala bogata zbirka tekstila (narodna nošnja i ostale narodne rukotvorine bogate tradicijskim ornamentima), namještaja (stare peći, ormari, drveni kredenci, stolovi, stolice, kreveti) te keramičkog, željeznog i drvenog posuđa.
Zatim je tu bogata poljodjelska zbirka, oruđe za dizanje i vuču drvenih zgrada, sprave za tekstilnu obradu, te brojni drugi predmeti tradicijske baštine Donje Kupčine i njene okolice.
U Muzeju se nalazi i stara kočija koja je do pojave bicikla i automobila bila jedino prijevozno sredstvo u selu.
U dvorištu je smješten zdenac na šibu s drvenom krunom.
 

Vikend Planer