VINODAR U DARUVARU, 04.-11.06.2017.

Međunarodna izložba vina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Međunarodna izložba vina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jet pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvijete za uzgoj. Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara koja ukupno traje tjedan dana.
Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, ternskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina kao i usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

U posljednja tri dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se iz urbanog pretvara u sajmeno središte koje posjetiteljima nudi bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen, kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija, raznih domaćih likera i dr. Održava se i sajam tradicionalnih obrta, vinogradarske opreme i strojeva. Subota je rezervirana za Vinodarsku povorku i nastup folklornih društava iz cijele Hrvatske i gostiju iz inozemstva. Za avanturiste je organiziran aero piknik u sklopu kojega se održava paintball turnir, letovi paraglajdera, zmajeva i aviona te zabavni program.. Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna živa glazba tamburaša, ponuda Šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je cjelonoćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a ugostiteljski objekti rade 24 h . Za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.
 

Vikend Planer