CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Tradicija filmsko-prikazivačke djelatnosti u Čakovcu duga je već gotovo stotinu godina.

Tradicija filmsko-prikazivačke djelatnosti u Čakovcu duga je već gotovo stotinu godina.

Tradicija filmsko-prikazivačke djelatnosti u Čakovcu duga je već gotovo stotinu godina. U novije se vrijeme Čakovec vidno izdvaja iz hrvatskog prosjeka – dok se u mnogim gradovima kino-dvorane zatvaraju, filmske programe čakovečkog Centra za kulturu posjećuju građani iz cijelog Međimurja i šire okoline. U dvorani Centra održava se blizu pet stotina filmskih projekcija godišnje, pri čemu se prikaže stotinjak filmskih naslova.

Uz redoviti repertoar novih filmova, posebno je posjećena dugogodišnja ljetna tribina Petkom u 22 na kojoj se prikazuju najpopularniji svjetski filmovi. Nešto je novija zimska Filmofilija koja donosi izbor oskarovaca i filmova nagrađivanih na europskim festivalima.

Posebna se pozornost posvećuje mlađim naraštajima. Svim tehnološkim novotarijama usprkos, nedjeljna dječja tribina već 50 godina ima svoju vjernu publiku. Redovita su praksa i posebne projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola.

Kao što je već spomenuto, u okviru Tribine ČČ organiziraju se premijere najboljih hrvatskih filmova, uz uvodnu riječ uglednih filmskih kritičara te razgovor s prisutnim autorima i glumcima.

Filmske projekcije održavaju se pet dana u tjednu,od petka do utorka, ljeti od četvrtka do utorka, izuzev u slučaju iznajmljivanja dvorane za programe regionalnog i opće društvenog značaja.Od 1993.g. ponedjeljak je filmski obiteljski dan, kada je kino ulaznica jeftinija.

Kino-oprema Centra za kulturu prati suvremenu prikazivačku tehnologiju. Godine 2008. Instaliran je kino-projektor njemačke tvrtke Kinoton, a projekcija teče u kontinuitetu bez dosadašnjeg prematanja filma, što rezultira kvalitetom u projekciji. Digitalni tonski zapis očitava procesor s 35 mm filmaske trake, a dvorana je opremljena s trideset zvučnika, što osigurava prepoznatljivost, pouzdanost i kvalitetu suvremeno opremljenih kino dvorana.