KONOBA LA PARENZANA, BUJE

Konoba La Parenzana nudi regionalne specijalitete, od kojih se veliki dio priprema ispod „čripnje“ (peke) ili na otvorenom kaminu. U sezoni tartufa ne propustite niti specijalitete na bazi tog poznatog afrodizijaka. Naglasak njihove kuhinje leži na prirodnom, zdravom i autohtonom, priređenom na rafinirani način.

Konoba La Parenzana nudi regionalne specijalitete, od kojih se veliki dio priprema ispod „čripnje“ (peke) ili na otvorenom kaminu. U sezoni tartufa ne propustite niti specijalitete na bazi tog poznatog afrodizijaka. Naglasak njihove kuhinje leži na prirodnom, zdravom i autohtonom, priređenom na rafinirani način.


U zelenom srcu Istre, a ipak samo 10 kilometara od mora, naći ćete oazu mira za one koji žele odmor te idealnu polazišnu točku za dnevna istraživanja ljepota Istre.

„Parenzana“ je smještena na samoj biciklističkoj stazi, nekadašnjoj željezničkoj trasi koja prolazi kroz tri zemlje i koja se upravo uređuje uz pomoć sredstava iz europskih fondova. Smještena je kao idealna polazišna točka, jer su i obala i unutrašnjost Istre, sa svojim povijesnim gradovima kao što su Motovun i Grožnjan, nadohvat ruke.

Gurmanima nude i paket aranžmane s posjetima najboljim vinskim podrumima i restoranima, a za bicikliste i pješake vođene ture.

Kuhinja i vinski podrum

Burna istarska prošlost ostavila je traga i u kulinarstvu. Svaki narod koji je ovamo došao ostavio je dio svoje kulture i običaja – tako je istarska kuhinja mješavina nekoliko povijesnih i kulturnih utjecaja od kojih su najjači venecijanski, habsburški i naravno hrvatski. Prevladava, baš kao i u kulturi življenja, mediteranski utjecaj.

U Parenzani se ta tradicija nastavlja na najbolji način: hrana se priprema na domaćem ognjištu: teletina, janjetina, kozletina ispod čripnje s povrćem krumpirom, ombolo, istarske kobasice, bifteci i ostalo. Poseban akcent je na sezonskim delicijama : šparogama, tartufima, šumskim gljivama.

Sami peku kruh – crni i bijeli – i prave domaću paštu (fuže, njoke, pljukance) koja se servira s gljivama, tartufima, pršutom, pancetom, pinjolima, šugom od divljači, kokoši, junetinom.

U la Parenzani serviraju najbolja istarska vina, kako iz hrvatskog tako i iz slovenskog dijela Istre.
Organiziraju obiteljske i grupne ručkove, team buildinge, krštenja, krizme, vjenčanja, različite tematske večeri i događaje.
 

Tečaj istarske kuhinje u La Parenzani

Guido Schwengersbauer, domaćin u Casa romantica La Parenzani, koja se nalazi tik uz bivšu austrougarsku željezničku trasu (danas biciklistička i pješačka staza) poziva na tečaj istarske kuhinje i vodi Vas po vinskim cestama i cestama maslinovog ulja.

Zajednički posjet jednom od najboljih proizvođača maslinovog ulja početak je ovog zanimljivog vikenda. Kušat ćete više vrsta istarskog djevičanskog maslinovog ulja i dobiti savjete za svakodnevnu upotrebu. Po povratku u Parenzanu, šefica kuhinje Marija Štimec očekuje Vas na rustikalnoj večeri, pripremljenoj na tradicionalni način na otvorenom kaminu odnosno ispod čripnje.

U subotu, nakon bogatog doručka polako će Vas početi upoznavati sa malim tajnama istarske kuhinje. Ranoranioci su dobrodošli pridružiti se domaćinu u nabavki namirnica. Zajedno ćete pripremiti istarski meni od 4 slijeda, a na kraju ćete sve pripremljeno i pojesti.

Poslijepodne možete prema željama provesti u šetnji uz more ili jednostavno uživati u capuccinu u jednom od brojnih kafea u Novigradu. Posjetit ćete također jednog od najpoznatijih istarskih vinara te uživati u razgledu podruma i degustaciji vina.

U večernjim satima šefica kuhinje pripremit će Vam laganu riblju večeru. Za pravi izbor vina uz večeru pobrinut će se Vaš domaćin.

Cijena po osobi:
2.090,00 kn aranžman od petka do nedjelje

Usluge:
2 x noćenje s bogatim doručkom
posjet proizvođaču maslinovog ulja uključujuću degustaciju i transfer
rustikalna večera
tečaj istarske kuhinje ( u trajanju cca. 4 sata) i zajednički ručak
Poklon pregača za uspomenu na tečaj
Poludnevni izlet (vodi domaćin Guido Schwengersbauer) uključen posjet vinaru, degustacija vina i transfer
Lagana riblja večera
Broj sudionika – kuhara- ograničen je na maksimalno 10 osoba.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer