ISTRA INSPIRIT, lipanj-kolovoz 2017.

Putujte kroz vrijeme - devet doživljaja, more osjećaja, bezbroj okusa, jedna Istra. Projekt Istra Inspirit po prvi put ujedinjuje 7 istarskih klastera i šeće svoje goste kroz priče diljem poluotoka temeljene na istarskim mitovima i legendama. Vrijeme održavanja: od travnja do kraja rujna.

Putujte kroz vrijeme - devet doživljaja, more osjećaja, bezbroj okusa, jedna Istra. Projekt Istra Inspirit po prvi put ujedinjuje 7 istarskih klastera i šeće svoje goste kroz priče diljem poluotoka temeljene na istarskim mitovima i legendama. Vrijeme održavanja: od travnja do kraja rujna.

istra Inspirit je projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije koji obogaćuje kulturno-turističku ponudu poluotoka, oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove. U svega nekoliko dana, posjetiteljima se nudi jedinstveno putovanje kroz vrijeme, od kaštela, rimskih vila, starogradskih jezgri i muzeja do sudjelovanja na rimskoj gozbi, srednjovjekovnom pogubljenju, baroknom balu i boravku u crnom rudniku. Trenutke istarske mistične povijesti, uz vrhunske glumce i izvrsnu scenografiju, upotpunit će i posebno pripremljena večera iz pojedinih povijesnih razdoblja, zabava, ples i razna iznenađenja… Prilika je to za nesvakidašnje čarobne doživljaje koji su mogući samo u Istri. Sudjelujte i vi u oživljavanju duhova istarske prošlosti.

Crispo

Na arheološkom lokalitetu Vižula, medulinski doživljaj Crispo uvodi vas u antički događaj i u svijet rimskih spletki, intriga, ljubavi, mržnje i osvete. Nakon što saznate kako je Crispo postao prijestolonasljednikom Konstantina Velikog, te kako ga je maćeha Fausta pokušala zavesti, uživat ćete u pravoj antičkoj gozbi spravljenoj po starim rimskim receptima.
Utorak - 22.07. u 19:30h – Medulin (Crispo)
Utorak - 19.08. u 19:00h – Medulin (Crispo)

Spacio

Od pamtivjeka pa sve do nedavno, rovinjski ribari bi lovili ribu iz batana, težaci pravili vino, a zatim se družili u podrumu Spacio uz pjesmu o životu, moru, zemlji, nesretnim ljubavima i sretnim završecima. Komentirali bi svakodnevne događaje pa bi se, opijeni ribom i dobrim vinom družili i koji put posvađali. Doživite iz prve ruke kako je to izgledalo, te kušajte njihovu hranu i vino.
Subota 28.06. u 18:30h – Rovinj (Spacio)
Ponedjeljak 1.09. u 18:30h – Rovinj (Spacio)

Vještica Mare

Doživljaj o sudbini Mare Radolovich odvest će vas u doba mračnog srednjeg vijeka u velebnom zdanju mletačke utvrde. Mare je bila lokalna travarka i ljekarica, koju su 1632. godine njeni susjedi, isti oni koje je do jučer liječila i kojima je pomagala, optužili za pakt s vragom, proglasili vješticom i osudili na smrt na lomači u dvorištu Kaštela. Je li preživjela? Uz renesansnu gozbu doznajte istinu.
Četvrtak - 31.07. u 20h – Svetvinčenat (Vještica Mare)
Četvrtak - 14.08. u 20h – Svetvinčenat (Vještica Mare)

Iustitia

Proživite doživljaj koji je uzdrmao barokni Poreč godine 1966. kada je ozloglašeni razbojnik Domenico Furlan uništio svetohranište porečke Bazilike okravši zlato i srebro kojim je bilo
ukrašeno. Nakon što je na suđenju proglašen krivim za taj nezapamćeni zločin, pogubljen je, a pučka proslava izvršenja pravde prerasta u baroknu zabavu. Pridružite se slavlju i uživajte u plesu, hrani i svoj raskoši baroka.
Četvrtak - 17.07. u 20h - Poreč (Iustitia)
Četvrtak - 21.08. u 20h – Poreč (Iustitia)

Svjetionik ljubavi

Doživite slast zabranjene ljubavi uz zvukove vatre, mirise i okuse ljubavnih napitaka. Uz uživanja u hrani koja sadrži afrodizijska svojstva, pratite priču austrougarskog grofa Metternicha koji se, nadgledajuću gradnju svjetionika 1818. godine, zagledao u savudrijsku djevojku. Skrivene prostorije svjetionika, njihovog ljubavnog gnijezda, čuvaju tajnu tragične sudbine ljubavnika.
Utorak - 29.07. u 20:30h – Savudrija (Svjetionik ljubavi)
Utorak - 12.08. u 20:30h – Savudrija (Svjetionik ljubavi)

Jules Verne: Bijeg iz kaštela

Saznajte zašto je zdanje pazinskog kaštela inspiriralo čak i Julesa Vernea, za priču o Mathiasu Sandorfu. U njegovom romanu, grof Sandorf 1867. godine kuje urotu za odcjepljenje Mađarske od Austro-Ugarske Monarhije. Biva otkriven i nakon suđenja bačen u pazinski Kaštel gdje čeka pogubljenje, no s dvoje urotnika bježi iz Kaštela niz liticu Pazinske jame u ponor. Razgledajte tamnice pazinskog kaštela, a nakon vratolomnog bijega Mathiasa Sandorfa uživajte u pučkoj večeri, piću i glazbi.
Utorak - 15.07. u 20:30h – Pazin (Jules Verne: Bijeg iz kaštela)
Četvrtak - 7.08. u 20h – Pazin (Jules Verne: Bijeg iz kaštela)

Buzet po starinski

U izuzetnom ambijentu doživjet ćete zvukove, okuse i mirise, govor i glazbu, dah i duh 20. stoljeća i prohujalih vremena. Pravit ćete kruh po starinski, naučiti stare plesove uz zvuke harmonike, bajsa i vijulina, zaigrati na pljočke, prošetati gradom i doživjeti ulice, trgove, stare radionice, kušaonice i vinoteke, suvenirnice.
Utorak - 5.08. u 19h – Buzet (Buzet po starinski)
Četvrtak - 24.07. u 19h – Buzet (Buzet po starinski)

Rudarska republika

Godina 1921., 150 metara ispod zemlje, ispod 20 milijuna tona kamena, sunce, nebo i vrijeme prestaju postojati, postoji samo tama... i REVOLUCIJA! Uđite u podzemmne labirinte labinskog rudnika gdje vas čeka zastrašujuća i potresna priča o ljudskoj snazi i ponosu. Doživite život rudara kroz jedan dan od posla do obroka, te kušajte pravi rudarski ručak.
Četvrtak – 28.08. u 11h - Labin (Rudarska republika)
Četvrtak - 10.07. u 11h – Labin (Rudarska republika)

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer