INFORMACIJE O POŽEŠKO - SLAVONSKOJ ŽUPANIJI IHRVATSKOJ

S površinom od 1.815 četvornih kilometara i nešto više od 85.800 stanovnika, Požeško - slavonska županija ubraja se u red manjih županija u Republici Hrvatskoj.

S površinom od 1.815 četvornih kilometara i nešto više od 85.800 stanovnika, Požeško - slavonska županija ubraja se u red manjih županija u Republici Hrvatskoj.

Svojim položajem Požeško - slavonska županija je po strani od glavnih posavskih i podravskih prometnih pravaca i razbija uobičajenu predodžbu o ravnoj Slavoniji, jer ovdje na relativno malom prostoru ima ravnica s plodnim njivama, te planina i gora čija podnožja krase nadaleko poznati vinogradi, dok su viši dijelovi uglavnom pod šumom.

Upoznajte našu županiju kroz brojne kulturno - povijesne i prirodne ( Park prirode Papuk ) znamenitosti, bogato kulturno i umjetničko nasljeđe sačuvano u muzejima i oživljeno kroz djelovanje kulturno umjetničkih društava, te kroz usluge i proizvode ruralnog i eko turizam koji nude jela i pića iz vlastite proizvodnje, upoznavanje sa običajima i načinom života na ruralnom području, očuvanu prirodu i eko sustave.

Hrvatska je europska zemlja i dio Sredozemlja jer zauzima najveći dio obale Jadranskog mora sa svim otocima. Obuhvaća gorski pojas Dinarida, koji odvaja sredozemni dio od srednjo-europskog kontinentalnog dijela, te dio Panonske nizine. Kopneni dio Hrvatske iznosi 56 594 km2, a površina obalnog mora 31 479 km2, a na cijelom području živi 4 290 612 stanovnika. Gospodarsko, političko i kulturno središte je glavni grad Zagreb sa 792 875 stanovnika. Od 1244 otoka i otočića nastanjeno je njih 50, a najveći su Cres i Krk. Službena valuta je kuna.  

Vikend Planer