ĐAKOVO, SRCE SLAVONIJE!

U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo. Đakovo je najbolje obići pješice, a ponos grada vidljivi su tornjevi velebne katedrale koja zaštitnički natkriljuje grad.

U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo. Đakovo je najbolje obići pješice, a ponos grada vidljivi su tornjevi velebne katedrale koja zaštitnički natkriljuje grad.

Gotovo da i nema putnika namjernika koji ne zna za katedralu Sv.Petra i đakovačke lipicance, zaštitne znakove Đakova, prepoznatljivosti sačuvane pokoljenjima.

Đakovo turistima nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti, u tolikoj mjeri da ih u jednom danu mogu samo razgledati, a ako ih žele bolje upoznati, moraju u gradu ostati duže. Unutar stare jezgre grada nalaze se brojni sakralni objekti koji se stapaju u prostor i čine sa brojnim drugim kulturno povijesnim spomenicima ovaj grad prepoznatljivim i jedinstvenim.

Središnja gradska ulica pape Ivana Pavla II ili popularni Korzo proteže se od katedrale Sv.Petra do crkve Svih Svetih. Uža gradska jezgra Đakova je i danas sačuvala svoje obrise koji su oblikovani u 18.i 19. stoljeću, u secesijskom stilu. Ta činjenica Đakovu daje poseban šarm i ostavlja pozitivan utisak na svakoga tko navrati u grad, posebice za lijepoga vremena kada glavna gradska ulica postane šetalište i mjesto druženja, gdje brojni kafići i slastičarne sa svojim terasama pozivaju na  svakodnevni kraći ili duži predah uz kavu ili neko piće.

Jedna od najpoznatijih zgrada u Đakovu, koja se  nalazi  na trgu dr. Franje Tuđmana, je zgrada Gradske uprave. Izgrađena je u secesijskom stilu, djelo je arhitekta Josipa Vancaša.

Početkom 21. stoljeća Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donosi odluku o zaštićenim spomenicima kulture na području grada Đakova:
·  Katedrala Sv. Petra
·  Biskupski dvor
·  Crkva Svih Svetih
·  Crkva preobraženja Gospodnjeg (Piškorevci)
·  4 kasnobarokne kanoničke kurije
·  Secesijska zgrada Bogoslovnog sjemeništa
·  Zgrada gradske uprave
·  Spomenik Ivi Loli Ribaru
·  Katedralne orgulje
Zaštićeni spomenik parkovne arhitekture u gradu Đakovu je Strossmayerov perivoj.

U Đakovu, kao i u cijeloj Slavoniji, njeguje se posebna gastronomska tradicija. Kroz dugi niz godina stanovnici ovoga kraja očuvali su tradicionalna jela kojima se danas ponose. Kulin, šunka, kobasica, slanina i čvarci postali su brand i neizostavni gastronomski užitak u kojemu bi svaki  gost trebao uživati. Tradicionalni način proizvodnje ovih delicija pridonosi njihovoj originalnosti te Đakovo i Đakovštinu ističe kao poseban gastronomski dragulj.

Medenjaci, šape, paprenjaci, makovnjače, orahnjače te neizostavne pogačice i salenjaci dio su tradicionalnih slavonskih kolača koji svojim mirisima i okusima starije vraćaju u djetinjstvo, a mlađe pozivaju na kušanje starih specijaliteta. Slavonski stol oduvijek je krasilo obilje i bogatstvo ponude, a tako je ostalo i do današnjih dana.

Vjerne tradicijskoj ponudi, manifestacijske aktivnosti nezaobilazno serviraju starinska jela.

Grad Đakovo svojim idealnim položajem – ”U srcu Slavonije” atraktivna je destinacija za odmor i zabavu.

Vikend Planer