Vikend u Ogulinu uz legendu o vješticama s planine Klek

Ogulinski kraj prepun je legendi i zanimljivih priča! Planina Klek na kojoj su obitavale vještice, Đulin ponor čije je ime vezano uz legendu o djevojčici Đuli koja se u ponor strmoglavila zbog nesretne ljubavi.... ako vam se sve ovo čini jako mistično i zanimljivo vrijeme je za put prema Ogulinu!

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND: NAJBOLJE U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

Preuzmite detaljan vikend plan na portalu www.najboljeuhrvatskoj.info ili preko mobilne aplikacije bestCROATIA. Prijavite se pod Moj Vikend plan ili na aplikaciji pod opcije preuzmi plan sa sljedećim podacima:
Korisničko ime: Frankopan
Lozinka: Frankopan

Aplikaciju bestCROATIA downloadajte na App Store i Google Play!

1. dan
Ako vam je prvi dan radni dan, krenite na put poslije posla. Po dolasku u Ogulin, predlažemo da se odmah smjestite u hotel Frankopan****, večerate i odmorite za sutrašnji obilazak grada i Kleka.

2. dan
Nakon doručka, uskočite u sportsku i udobnu odjeću i obuću, jer vas čeka obilazak poznate planine vještica, Kleka. Usput kupite sendviče i vodu, jer će vam putem trebati okrjepa. Klek (1.181) je planina uz koju su vezane mnoge priče i legende pa je zanimljivo odredište za djecu, ali i za odrasle. Stijene na njezinom vrhu izgledaju poput diva koji se opružio i zaspao na vrhu planine. Stara legenda kazuje da se za olujnih noći na Kleku okupljaju vile, vilenjaci, ali i vještice koji u ponoć plešu kolo i pjevaju. Najpopularniji i najkraći uspon na Klek kreće iz sela Bjelsko (625 m) koje se nalazi desetak kilometara od Ogulina (323 m). Do Bjelskog automobilom dolazite kroz Ogulin pa dalje u smjeru sela Jasenak i centra Bjelolasica. Nakon sela Puškarići stižete u Bjelsko. Od Bjelskog kreće jednosatni uspon prema planinarskom domu Klek (1.000), u kojem ne služe hranu, ali se možete osvježiti pićima i/ili prespavati. Klek se u planinarskoj literaturi često naziva kolijevkom hrvatskog alpinizma tako da će i oni željni adrenalina doći na svoje. Djeci će posebno uzbudljiv biti uspon od doma do vrha - penje se po stijeni pridržavajući se za konop. Taj uspon je preporučljivo izbjegavati za lošeg vremena kada su stijene klizave. S vrha puca pogled prema Bjelolasici, Risnjaku, Bijelim stijenama... pa čak, za lijepog vremena, i do slovenskih Alpi. S vrha se možete spusiti istim putem ili nastaviti dalje prema Klečicama (1.062 m), dvjema stijenama na koje se može popeti kratkim, ali nemarkiranim i vrlo izloženim putem (nije za djecu). Po povratku u grad Ogulin, posjetite Zavičajni Muzej Ogulin koji je smješten u starom Frankopanskom kaštelu. Uz nekoliko bogatih muzejskih zbirki valja istaknuti spomen sobu poznate hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić koju su ogulinci uredili kako bi joj odali počast za sva prekrasna djela koja su nastala iz njenog pera. Nedaleko Muzeja, svega nekoliko koraka, nalazi se i poznati Đulin ponor. Kanjon kroz središte grada, u kojem svoj tok završava rijeka Dobra, spomenik je prirode. Umorni od cjelodnevnog izleta i obilazaka završavamo dan. Čeka nas večera u hotelu, a sutra nove avanture po ogulinskom kraju.


3. dan
Naspavani, nakon doručka, spakirali smo stvari, jer do 11h moramo predati ključeve hotela. Kovčege ostavljamo u autu, ali još ćemo dio dana iskoristiti za obilazak kraja. Krećemo prema "ogulinskom moru" - Jezeru Sabljacima, biseru Ogulina. Šetnica uz jezero uvijek je puna šetača i biciklista, a jezero plivača i veslača. Uz jezero se nalazi nekoliko restorana, pa prije povratka doma, predlažemo ručak u jednom od restorana, restoranu Ive. Ako se prema doma vraćate u smjeru Zagreba i unutrašnjosti Hrvatske, svratite do Baraćevih špilja. Špilja je bogata ukrasima, osvjetljena je i turistički uređena. Obilazak Gornje Baraćeve špilje organiziran je uz pratnju stručnih vodiča koji u trajanju od 45 -60 minuta izlažu o općoj geološkoj građi špilje, njenom nastajanju, specifičnostima, arheološkim nalazima s obraćanjem pažnje na vrste ukrasa i detalje. Nakon razgleda nastavljamo put i kratko se zaustavljamo na Rastokama. Svako godišnje doba na Rastokama krije svoju ljepotu, pa bez obzira bilo ljeto, jesen ili zima, zastanite i zabilježite pokoju fotku. Kada se vratite doma, fotke će tako i tako završit na facebooku :), pa neka prijatelji vide gdje ste proveli savršen vikend!

CIJENA

Cijena po osobi = 892,00 kn
Cijena uključuje:

- smještaj u 1/2 sobi u hotelu Frankopan**** u Ogulinu na bazi 2 polupansiona (doručak, večera)
- gratis ulaznicu za Baraćeve špilje
- boravišnu pristojbu