PARK ŠUMA JANKOVAC S PLANINARSKIM DOMOM

Park šuma okružena stoljetnom bukovom šumom, bogatom florom i faunom, a područje je iznimno bogato i hladnim izvorima te bistrim potocima.

Park šuma okružena stoljetnom bukovom šumom, bogatom florom i faunom, a područje je iznimno bogato i hladnim izvorima te bistrim potocima.

Na najljepšem dijelu Parka prirode Papuk nalazi se Park šuma Jankovac s Planinarskim domom, mjesto koje ima vrlo zanimljivu priču. Naime, u 18. stoljeću na ovom je prostoru postojala staklana u kojoj su radili njemački staklari. Bila je poznata pod imenom „Staklana na Skakavcu“. Nakon što su iscrpljene zalihe drveta, koje se koristilo za proizvodnju čađe, staklana je prestala s radom. O postojanju svjedoči „staklarsko groblje“ koje se nalazi poviše današnjeg Planinarskog doma.
Na tom je mjestu grof Josip Janković odlučio urediti pitomu dolinu. Sagradio je lovačku kuću, uredio dva protočna jezera za uzgoj pastrva, ali i za potrebe vodopada Skakavac kako bi on tijekom cijele godine imao vodu.
Grof Janković je sahranjen poviše jezera u jednoj spilji, dubokoj osam, a širokoj dva metra. U blizini se nalazi i spilja u kojoj se skrivao hajduk Maksim Bojanić. Jankovac je okružen stoljetnom bukovom šumom, bogatom florom i faunom, a područje je iznimno bogato i hladnim izvorima te bistrim potocima. Pun je svježine i romantike, uvijek privlačan svakom ljubitelju prirode, planine i mira.

Vikend Planer