NARODNI MUZEJ ZADAR

Narodni muzej Zadar, osnovan 1832. godine, sadrži oko 80.000 muzejskih predmeta. Svojim posjetiteljima pruža jedinstveno kulturno-turističko i odgojno-obrazovno iskustvo te u svojim odjelima nudi niz različitih sadržaja.

Narodni muzej Zadar, osnovan 1832. godine, sadrži oko 80.000 muzejskih predmeta. Svojim posjetiteljima pruža jedinstveno kulturno-turističko i odgojno-obrazovno iskustvo te u svojim odjelima nudi niz različitih sadržaja.

Narodni muzej Zadar, osnovan 1832. godine, sadrži oko 80.000 muzejskih predmeta. Svojim posjetiteljima pruža jedinstveno kulturno-turističko i odgojno-obrazovno iskustvo te u svojim odjelima nudi niz različitih sadržaja: Prirodoslovni odjel s izložbama prirodnina, Gradsku stražu u kojoj je smješten Etnološki odjel s bogatom etnološkom zbirkom, Galeriju umjetnina s bogatim fundusom i izložbenom aktivnošću, Muzej grada Zadra sa svojim stalnim postavom, zatim Gradsku ložu s uvijek aktualnim izložbama i Kneževu palaču iz XIII. st. s atraktivnim i nagrađivanim izložbenim „krletkama“ te Pomorskom zbirkom. Uz navedene odjele i izložbene prostore, muzej sadrži i dva dislocirana objekta: područnu Etnografsku zbirku Veli Iž i područnu Kulturno-povijesnu zbirku Mali Iž.

Muzej grada Zadra - izložba „Bajkovita čipka Rusije“ priča je o vologodskoj čipki na batiće, najpoznatijoj čipki Rusije koja ima status nacionalnog kulturnog dobra. Izložba Muzeja čipke iz Vologde gostuje u Narodnom muzeju u Zadru od 03 lipnja do 31. kolovoza. Među eksponatima iz fondusa kolekcije Vologodskog državnog muzeja uz same panoe čipke nalaze se i odjevni predmeti (haljine, bluze, šalovi, večernji ogrtači), ukrasni prekrivači i stoljnjaci. Uzorci su rađeni po predlošcima poznatih slikara kojima se stvara ozračje čipkaste čarobne bajke. Izložba „Bajkovita čipka Rusije“ iznenedit će posjetitelje raznolikoćšu prikazanih tema motiva u kojima su vizualizacije ptica i cvijeća iz mašte, bajkovitih bojarskih kuća i hramova najvažniji kompozicijski elementi. Za vologodsku čipke specifične su velike dimenzije eksponata koje posjetitelje neće ostaviti ravnodušnim.
Adresa: Poljana pape Aleksandra III
Tel: +385 (0)23 251 851
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 09:00 - 21:00, subota 09:00 -13:00, nedjeljom zatvoreno

Etnološki odjel - smješten na središnjem gradskom trgu, u ambijentalnom prostoru Gradske straže iz 16. stoljeća, Etnološki odjel posjetiteljima pruža jedinstvenu mogućnost da otkriju sve oblike seoskog tradicijskog života sjeverne Dalmacije. Najbrojniji su i najatraktivniji eksponati nošnje i nakit. Izložene nošnje nerijetko su bogato ukrašene vezenim motivom karakterističnim za sjevernu Dalmaciju, tzv. četverokukom.
Adresa: Narodni trg
Tel: +385 (0)23 211 198
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 9 - 22

Gradska loža - tijekom srpnja i kolovoza posjetitelji će moći pogledati izložbu Ede Murtića. Zadarska izložba Ede Murtića predstavlja dva stvaralačka pola najvećeg hrvatskog slikara druge polovice 20. stoljeća. Reducirana retrospektiva u Gradskoj loži najboljim slikama iz svih faza rada, skulpturom u emajlu i mozaikom, ukazuje na sve stilske raznovrsnosti hedonističkog kolorizma njegove varijacije apstraktnog ekspresionizma, dok makabristički crteži u Kneževoj palači predstavljaju nedavno otkriven figurativni ciklus nabijen snažnim osjećajem egzistencijalne tjeskobe i predosjećajem rata. Murtićev opus time zatvara sva stilska i civilizacijska obilježja epohe obilježene njegovom snažnom osobnošću.
Gradska loža: 03. rujna 2014. godine izložba Zvonimira Mihanovića
Adresa: Narodni trg
Radno vrijeme: ponedjeljak - nedjelja 9 - 22

Prirodoslovni odjel - prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji s tvrtkom „Reptiles nest“ organizira od 20. svibnja do 31.kolovoza izložbu živih zmija pod nazivom „Zmije – opasna ljepota“. Izložba će biti postavljena u izložbenim dvoranama Prirodoslovnog odjela u Medulićevoj 2, Zadar. Na izložbi će biti u terarijima prikazane neke od najopasnijih egzotičnih otrovnih, ali i neotrovnih zmija. Uz izložbu je organizirana izložba dječjih radova na istu temu koja će se moći vidjeti od 22. svibnja do 15. lipnja u atriju Kneževe palače.

Adresa: Medulićeva 2
Tel: +385 (0)23 314 459
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 10 - 22

Kneževa palača - tijekom svibnja u Kneževoj palači posjetitelji će moći pogledati izložbu Adina i Mie Hebib.
Adin Hebib, akademski je slikar rođen 1955. godine u Mostaru. U Parizu je u klasi profesora Borisa Cikalovskog od 1983. do 1985. godine specijalizirao ekspresionizam. Njegov bogat opus slika i grafičkih djela obuhvaća scenografiju, plakate, ilustracije knjiga i monografije. Adin Hebib dobitnik je mnoštva europskih nagrada za grafički dizajn kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njegova djela nalaze se širom svijeta.
Mia Hebib, diplomirana dizajnerica nakita, u New Yorku surađuje s modnim kućama Liz Claiborne, Henri Bendel, Tory Burch, te BCB Generation. Predstavila se na mnogim izložbama u Europi, Americi i Aziji.
U srpnju i kolovozu u Kneževoj palači posjetitelji će moći pogledati nastavak izložbe iz Gradske lože Ede Murtića, te izložbu najpoznatijih hrvatskih dizajnera.
Tijekom ljeta u atriju Kneževe palače te na trgu ispred palače biti će niz događanja od kojih možemo izdvojiti Smotru folklora Zadarske županije 2014. godine, na kojoj će nastupiti kulturnoumjetnička društva s izvornim ili koreografiranim glazbenoplesnim izričajem karakterističnim za ovo područje. Uz Smotru, koja ove godine ima međunarodni karakter, biti će organizirane i radionice tradicijskih kola i plesova te radionice tradicijskih dječjih igara. Ove godine Smotru će obogatiti i proizvođači tradicijskih predmeta koji će pokazati i njihovu izradu.
Adresa: Poljana Šime Budinića
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 10 – 22

Suvenirnica - smještena u prizemlju Gradska straže na Narodnom trgu muzejska knjižara i suvenirnica zamišljena je s ciljem da građani, turisti i cjelokupna javnost stekne uvid u bogatu izdavačku djelatnost NMZ-a, odnosno svih četiriju odjela muzeja. Osim vlastitih izdanja (monografija, katologa, deplijana itd...) kako na hrvatskom tako i na inozemnim jezicima u ponudi su publikacije gostujućih izložbi i izdanja kojima je muzej suizdavač. U knjižari i suvenirnici je moguća kupnja razglednica, magneta, privjesaka, vrećica s lavandom, slagalica, reprodukcije umjetničkih djela i raznih ostalih suvenira s motivima muzejskih eksponata iz svih odjela NMZ-a koje omogućuju uvid u bogatu prirodnu, kulturnu i umjetničku baštinu grada Zadra i Zadarske županije.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer