ELAFITSKI OTOCI

Za svoje su se povijesti Elafitski otoci oslanjali na grad Dubrovnik i Dubrovačku Republiku u čijem su posjedu bili kako se vjeruje od 11. stoljeća.

Za svoje su se povijesti Elafitski otoci oslanjali na grad Dubrovnik i Dubrovačku Republiku u čijem su posjedu bili kako se vjeruje od 11. stoljeća.

Prema povijesnim podacima 1272. godine izabran je knez otoka Koločepa, Lopuda i Šipana. Ta tri otoka su nastanjena od najstarijih vremena, o čemu svjedoče ostaci ilirskih gradina, te grčki i rimski toponimi. Upućenost na more i mornarska vještina unaprijedili su uvjete života na Elafitima, koji svoj procvat bilježe u zlatno doba Dubrovnika u 15. i 16. st. Od 13 Elafitskih otoka samo su tri naseljena, Koločep, Lopud i Šipan. Ne propustite otisnuti se za vrijeme vašeg boravka u Dubrovniku na starom parobrodu Postira do ova tri otoka. Sva tri možete posjetit u istom danu i uživati obilazeći starohrvatske crkvice na Koločepu, kupati se na pješčanoj plaži Šunj na Lopudu, zaviriti u ljetnikovac obitelji Skočibuha-Stjepović u Suđurđu i proći kroz plodno šipansko polje zasađeno maslinama i vinovom lozom, pokraj Kneževog dvora, pa sve do crkve sv. Stjepana u Luci Šipanskoj. Gastronomski užici posebni su upravo na ovim otocima gdje iz kristalno modrog mora ribari donose svježe ulovljenu ribu, a ekološki uzgojenom povrću ukus naglašava domaće maslinovo ulje. Na Lopudu obiđite i Umjetnički paviljon Your Black Horizon kojim se ovaj otok svrstao na svjetsku turističko-umjetničku mapu kao neizbježno odredište za sve ljubitelje suvremene umjetnosti i ljetnog uživanja upravo zahvaljujući međunarodnoj zakladi Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21) kojom predsjeda svjetski poznata kolekcionarka suvremene umjetnosti Francesca von Habsburg. Umjetnički paviljon Your Black Horizon, zajedničko djelo dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i londonskog arhitekta Davida Adjayea objedinjuje umjetnost i arhitekturu u jedno, a njegova posebnost leži prvenstveno u prilagođenosti pojedinačnoj lokaciji i okolišu u koji se smješta.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer