REPLIKA ANTIČKOG STAKLA

Muzej antičkog stakla u Zadru stalno obogaćuje ponudu suvenira iz vlastite radionice za izradu unikatnih staklenih predmeta.

Muzej antičkog stakla u Zadru stalno obogaćuje ponudu suvenira iz vlastite radionice za izradu unikatnih staklenih predmeta.

Replika antičkog stakla Muzeja antičkog stakla Zadar osvojila je nagradu PLAVI CVIJET 2008. u kategoriji suvenira, u već tradicionalnoj akciji Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i turističkih zajednica županija primorske Hrvatske te pod medijskim pokroviteljstvom Slobodne Dalmacije, Glasa Istre, Novog lista, Jutarnjeg lista, Zadarskog lista i Hrvatskog radija. Pored nagrade PLAVI CVIJET u kategoriji suvenira 2008. godine, Replika antičkog stakla Muzeja antičkog stakla Zadar osvojila je i nagradu NASMIJEŠENO SUNCE 2007. za najkreativniji i najbolji zadarski suvenir u akciji koju provode Poglavarstvo Grada Zadra, Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica Grada Zadra i Udruženje obrtnika Zadar, a kojom se nagrađuju najuspješniji u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti.

Replika antičkog stakla u početku se izrađivala ručno u radionici Bojana Pothraškog u Humu na Sutli, tada jedinoj staklarskoj radionici u Hrvatskoj koja se bavila tradicionalnom, ručnom izradom staklenih predmeta. Time je i svaka replika antičkog stakla zapravo unikat, jer se svaki predmet radi zasebno na tradicionalni način. Puhači stakla tima Podhraški iz Huma na Sutli u Zadru obučavaju mlade volontere, već osposobljene za samostalnu izradu stakla u fuziji i rad na plamenicima.

Muzej antičkog stakla u Zadru stalno obogaćuje ponudu suvenira iz vlastite radionice za izradu unikatnih staklenih predmeta. Riječ je o ručno izrađenim replikama staklenih predmeta prema antičkim uzorima, do sada prisutnim u 20-ak oblika. Suvenirska ponuda obogaćena je i unikatnim ogrlicama, prstenjem i narukvicama te broševima, rađenim po uzoru na antikni nakit. Izrađuju se u tehnici fuzije, posebnoj tehnici izrade predmeta koji se oslikavaju prahom i postavljaju na kalup u posebnoj peći za fuziju stakla. Posebne serije suvenira punjene su primjerice lavandinim ili maslinovim uljem, a u turističkom smislu osobito je atraktivna mogućnost izrade personaliziranih suvenira, odnosno sudjelovanje u izradi staklenog predmeta kojeg se zadržava kao uspomena. Balzamariji, aribalosi, vrčići, bočice, amfore i drugi oblici izrađeni tehnikama puhanja ili fuzije svjedoče tako jednu zanimljivu arheološku i turističku priču.

Vikend Planer