KORISNE INFORMACIJE

O regiji - Kako doći - Klima...

O regiji - Kako doći - Klima...

O REGIJI

Prirodnim položajem na spoju geografski različitih regija, lako dostupno i atraktivno odredište, morem, kopnom ili zrakom.

Tijekom 3.000 godina dugoga povijesnog razvoja zadarska se regija do danas razvila na površinu koja obuhvaća 14 posto teritorija Republike Hrvatske, na oko 12 posto teritorijalnog mora s površinom otoka od oko 580 km i ukupnim brojem otoka koliko je dana u godini.

POVRŠINA
Županija: 8066,91 km2
Kopneni dio: 3 642 km2
Morski dio: 3845,00 km2
Otoci: 580 km2, 200 otoka, od toga 17 naseljenih

STANOVNIŠTVO
Županija: 162.045
Grad Zadar: 72.718
Ostali gradovi (5): 27.385
Općine (26): 61.942

SMJEŠTAJNI KAPACITETI
Hoteli: 4286 kreveta
Turistička naselja: 6697
Kampovi: 15.392
Privatni smjestaj: 33.320 ležajeva

RAJ ZA NAUTIČARE
5.000 vezova u marinama
2.885 vezova u moru
2.030 vezova na kopnu  

Kako doći

Grad Zadar i područje zadarske regije lako je dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom. Ima dobru prometnu infrastrukturu, kojom je izravno spojen s ostalim većim gradovima Republike Hrvatske: Zagrebom, Rijekom, Splitom i Dubrovnikom, te izuzetne kapacitete i suvremenu uslugu brojnih marina.

Trajektna luka kao i nova turistička luka za cruisere smještene su na samom poluotoku (starom dijelu grada), što dolazak u Zadar trajektom ili brodom zbog grandioznog pogleda na cijeli grad čini uistinu jedinstvenim doživljajem.

No posebna atrakcija ili bolje reći privatni spektakl, koji svaki posjetitelj dobiva na dar je beskonačna kompozicija morskih orgulja. Kojim god putem odlučite doći u Zadar, prirodne ljepote njegovog krajolika neće Vas ostaviti ravnodušnima.

Dolasci avionom
Zračni promet

Iako s malog, ali suvremenog aerodroma (9 km udaljen od centra), Zadar je povezan sa Zagrebom i nekoliko europskih destinacija (London, Dublin, Edinburgh, Stockholm, Pisa, Beč, Prag, Stuttgart, Köln, Berlin, Düsseldorf i Friedrichshafen). Druge destinacije dostupne su presjedanjem u Zagrebu koji je kao glavni grad RH umrežen u međunarodni zračni promet.

Redovni letovi za Zagreb polijeću iz gotovo svih većih europskih zračnih luka, odakle možete nastaviti let prema obali. U visokoj sezoni broj letova je povećan, a brojni čarter letovi kreću izravno prema najvećim turističkim destinacijama u Hrvatskoj: Puli, Zadru, Splitu, Braču i Dubrovniku.

više na: www.croatiaairlines.com

Dolasci brodom
Otoci zadarskog arhipelaga:

Ugljan, Pašman, Dugi otok, Silba, Olib, Premuda, Škarda, Ist, Molat, Zverinac, Iž, Rava, Rivanj, Sestrunj, Sestrica vela (Sali), Ošljak, Babac, Vrgada


Red plovidbe:

Zadar - Preko
Biograd - Tkon (Pašman)
Zadar - Brbinj (Dugi otok)
Zadar - Ist(Kosirača) - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj
Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Molat - Ist
Zadar - Bršanj(Iž) - Rava - Mala Rava
Zadar - Mali Iž - Veli Iž - Mala Rava - Rava
Zadar - Sali(Dugi otok) - Zaglav(Dugi otok) - brod
Zadar - Sali(Dugi otok) - Zaglav(Dugi otok) - katamaran
Zadar - Molat - Brgulje - Zapuntel - Ist

više na: www.jadrolinija.hr 

Dolasci vlakom
Zadar je preko Knina povezan željezničkom vezom sa Zagrebom i ostalim dijelom Europe.

Dolazak autobusom
Zadar je povezan autobusnim vezama sa svim većim zapadno europskim gradovima tj. Ljubljana, Trst, Beč, Zurüch, München, Rotterdam i dr. 

Klima

Broj dana s temperaturama nižim od 0 °C zanemariv je; kreće se oko 16 dana u godini. Srednja temperatura najhladnijeg mjeseca, siječnja, nije niža od 3 °C.

Hrvatska obala i otoci nalaze se u području jadranskog tipa mediteranske klime. Ljeta su vruća i suha, zime blage i vlažne, a insolacija velika. Posebna klimatska obilježja razlikuju se, međutim, od otoka do otoka, ovisno o strani svijeta, nadmorskoj visini ili izloženosti vjetrovima. Glavni je čimbenik otočne klime i biljnog pokrova Jadransko more koje spada u topla mora. Temperatura na površini obično ne pada ispod 10 °C ni zimi, a ljeti ne prelazi 25 °C. S iznimkom većih luka, more je oko otoka nezagađeno, kao uostalom i cijeli hrvatski dio Jadrana.

Klima unutar regije:

Obala i otoci: mediteranska klima
2.550 sunčanih sati godišnje
Zaleđe: kontinentalna klima
Velebit: planinska klima