INFO O ZADARSKOJ ŽUPANIJI I HRVATSKOJ

Zadarska županija – regija koja će vas privući svojim prirodnim i kulturno-povijesnim bogatstvima, ali i mnoštvom legendi.

Zadarska županija – regija koja će vas privući svojim prirodnim i kulturno-povijesnim bogatstvima, ali i mnoštvom legendi.

Zadarska županija proteže se na prostoru ukupne površine 7.276,23 km2, a smještena je na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana. Zadarska županija je teritorijalno organizirana u 34 jedinice lokalne uprave i samouprave, odnosno 6 gradova. Grad Zadar administrativno je središte Županije i peti grad po veličini u Republici Hrvatskoj. Na prostoru cijele županije živi oko 162.045 stanovnika.
Posebnost županijskog područja je brojnost otoka, kanala, morskih prolaza, duboko uvučene morske površine u kopno, razvedena obala, plodna zona Ravnih kotara i krš brdsko – planinskog prostora. U županiji se nalazi 200 otoka, otočića, hridi i grebena. Velika raznolikost krajolika županije; spoj planine, dolina, mora i brojnih otoka čini Zadarsku županiju izuzetno privlačnom. Kulturna baština Zadra i regije, od najstarijih vremena do nedavne prošlosti, bogata je i vrlo vrijedna. Kulturno bogatstvo ovog područja seže još od stare antike, starokršćanskog i srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena.
Mnogobrojni zadarski otoci posjeduju vrlo vrijednu kulturno-povijesnu baštinu. Najvrijednija se nalazi na najvećem otoku Pagu; otoku soli, sira i čipke. Na otoku Pagu se nalazi Caska - na zapadnom dijelu paške uvale. U toj uvali danas ima tek nekoliko kuća, no na njezinom morskom dnu se nalazi potopljeni grad. Prema povjesničarima to je rimski grad koji je, uslijed potresa, potonuo u 4. stoljeću. 

Hrvatska je europska zemlja i dio Sredozemlja jer zauzima najveći dio obale Jadranskog mora sa svim otocima. Obuhvaća gorski pojas Dinarida, koji odvaja sredozemni dio od srednjo-europskog kontinentalnog dijela, te dio Panonske nizine. Kopneni dio Hrvatske iznosi 56 594 km2, a površina obalnog mora 31 479 km2, a na cijelom području živi 4 290 612 stanovnika. Gospodarsko, političko i kulturno središte je glavni grad Zagreb sa 792 875 stanovnika. Od 1244 otoka i otočića nastanjeno je njih 50, a najveći su Cres i Krk. Službena valuta je kuna. 

Vikend Planer