PEĆINSKI PARK GRABOVAČA

Pećinski park Grabovača pruža priliku posjetiteljima da se vrate u prošlost, tisućama godina unatrag. Podzemni svijet špilja i jama oduvijek je privlačio čovjeka, a Grabovača je jedini pećinski park u Hrvatskoj.

Pećinski park Grabovača pruža priliku posjetiteljima da se vrate u prošlost, tisućama godina unatrag. Podzemni svijet špilja i jama oduvijek je privlačio čovjeka, a Grabovača je jedini pećinski park u Hrvatskoj.

Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, čak 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleološlih objekata u Hrvatskoj. Sastoji se od tri špilje koje su na popisu zaštićenih nacionalnih geomorfoloških spomenika prirode: Samograd, Medina špilja i  Amidžina špilja.

Špilju Samograd, koja svojim velebnim svodovima, mostovima i balkonima ostavlja bez daha, možete i posjetiti. Dugačka je 345 m i sastoji se od 4 velike dvorane. Rubnim dijelovima parka protječe i krška ljepotica – rijeka Lika, najveća Hrvatska ponornica s dužinom od 78 km, što je svrstava po duljini toka kao drugu po veličini ponornicu Europe. 

Hodajući po parku otkrivamo gotovo na svakom koraku po koji veći ili manji zapis iz prošlosti Like. 
Park obiluje i bogatom kulturno-povijesnim baštinom. Na području Parka se nalazi Stari grad Perušić čiji se lokalitet pod nazivom Vrhovina u buškoj župi spominje već davne 1071. godine. Arheološkim iskapanjima prikupljena je vrijedna pokretna arheološka građa koja svjedoči da je upravo utvrda Starog grada Perušića jedna od rijetkih na ovom području koja je preživjela Osmanlijsku okupaciju u 16st. Stari grad je u narodu znana kao “Turska kula”. Svega 50ak metara sjeverozapadno od Starog grada nalazi se i srednjovjekovna gotička crkva uzvišenje Sv. Križa, čija je posebnost, između ostalog, i činjenica da su je Turci za vrijeme svoje vladavine pretvorili u džamiju.

Iako je gotovo nemoguće u samo nekoliko redaka sažeti sve vrijednosti Pećinskog parka Grabovača, nije teško zaključiti kako je ovo područje izvanredan spoj prirodnih bogatstava i ljudske povijesti koje zaslužuje naročitu skrb i zaštitu. 

Budući da je Grabovača izuzetno posjećena, u Parku su razvijeni brojni i raznoliki sadržaji za posjetitelje - od poučnih staza, edukativnih programa, sportskih terena do velikih turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovaca „Ploče“, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa. 

Pećinski park se nalazi u blizini važnih prometnih pravaca na državnoj cesti D-50 između Otočca i Gospića, u mjestu Perušić i u neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Split (izlaz Perušić), 2,5 km od centra Perušića.

Posjete špilji Samograd i parku su mogući za vrijeme proljetne, ljetne i jesenske sezone.
Od 01. travnja do 31. svibnja ulaz u špilju Samograd moguć je svaki dan od 09:00 do 17:00 sati
Od 01. lipnja do 31. kolovoza ulaz u špilju moguć je svakim danom od 09:00 do 20:00 sati.
Od 01. rujna do 30. studenog ulaz u špilju moguć od 09:00 do 17:00 sati.
Prosinac, siječanj, veljača i ožujak prema prethodnoj najavi.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer