OVČARA I GROBLJE BRANITELJA, VUKOVAR

U spomen na 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice pogubljenih u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

U spomen na 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice pogubljenih u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Na osamljenom mjestu, nekoliko kilometara od središta Vukovara, uz objekte nekadašnje poljoprivredne zadruge nalazi se Ovčara. Tu je 20. studenoga 1991.g. ubijeno 200 ljudi, nesrpske nacionalnosti. Ranjenici, civili i bolničko osoblje zajedno su iz Vukovarske bolnice 18. studenoga 1991. godine odvedeni na Ovčaru. Tu su masakrirani, ubijeni vatrenim oružjem i na istom mjestu njihova tijela nabacana su jedno preko drugog u za to pripremljen rov i pokrivena zemljom.

Na spomeniku, otkrivenom 29. prosinca 1998.g. na sivom obelisku u čijem je gornjem dijelu uklesana golubica mira piše:
“U spomen na 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice pogubljenih u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.”

Ovdje, na Novom groblju najveća je masovna grobnica u Europi nakon II. svjetskog rata. Ekshumirano je 938 tijela i na tom mjestu je postavljeno 938 bijelih križeva. U središnjem dijelu groblja, 05. kolovoza 2000.g. postavljen je spomenik čiji je autor gđa Đurđa Ostoja. Spomenik je račen od patinirane bronce, visok je četiri metra, a u sredini je “zračni” križ” i vječni plamen.