PARK ANGIOLINA, OPATIJA

Više od 150 biljnih vrsta iz cijelog svijeta pažljivo njegovane stoljećima stvaraju zadivljujući ambijent.

Više od 150 biljnih vrsta iz cijelog svijeta pažljivo njegovane stoljećima stvaraju zadivljujući ambijent.

Park Sv. Jakova i Park Angiolina nastali su u razdoblju od 1845. do 1860. godine. Friedrich Julius Schüler, direktor Društva Južnih željeznica počeo je s gradnjom prvih vila i hotela u Opatiji i Lovranu, a zaslužan je i za jedinstveni Lungomare te parkove.
Društvo Južnih željeznica je angažiralo Carla Schuberta, ravnatelja bečkog carsko-kraljevskog društva za izgradnju parkova
Ovaj hortikulturni spomenik proteže se na površini od 3.64 ha te je podijeljen na 60 polja, a u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. U tom dijelu nalaze se mnoge biljke koje su prenesene sa Dalekog Istoka, Južne Amerike, Australije i drugih krajeva svijeta. Među mnogim zanimljivim biljkama, u parku se nalazi i japanska kamelija (Camellia japonica), koja je s vremenom postala prepoznatljivi simbol Opatije.

Današnji je park zadržao prvobitnu arhitekturu, a izmjene su nastale izgradnjom Ljetne pozornice te nestankom starog kupališta. Dijelovi parka građeni su u stilu engleskog parka, krivudavih staza, ali i u francuskom stilu, s cvjetnim parterom koji se mijenja prema godišnjim dobima.
Unutar parka možemo razlikovati dva djela - južni dio (polja br. 1 do 27) i sjeverni dio (polja br. 28 do 60). Južni dio se proteže od Hotela Milenij na jugu prema pristaništu do linije koju čine staklenik, klijališta i rasadnik. Dio biljaka se uzgaja u rasadniku parka, a dio u rasadniku u Ičićima. Sjeverno od ove linije proteže se park prema glavnoj cesti i obilježava ga gusti lovor dajući mu prirodnost. U južni dio parka ulazi se sa Slatine, uz more ili s glavne ceste.
Središnji opatijski park dobio je i zadržao status jednog od najljepših parkova u Hrvatskoj.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer