Vikend kao u bajci - Najbolje u Varaždinskoj županiji

Dvorac Trakošćan s park-šumom i jezerom je jedinstveni je primjerak očuvane spomeničke cjeline, dok je grad Varaždin spomenik barokne kulture, danas središte brojnih kulturnih manifestacija...

1. dan 
Prema istraživanju Najbolje u Hrvatskoj 2012. područje Trakošćana je definitivno najatraktivnija lokacija u Varaždinskoj županiji pa sugeriramo da veći dio svog vikenda provedete u bajkovitom ambijentu dvorca Trakošćan. S dragom osobom ili obitelji obiđite muzej u dvorcu koji će vas odvesti u davna vremena srednjeg vijeka i više nego zanimljivih sudbina članova obitelji Drašković. Potom se upustite u opuštajuću šetnju uz obale prekrasnog jezera koje se nalazi u podnožju dvorca, popijte kavu na pontonskoj terasi koja pluta na jezeru dok oko vas skakuću ribice. Iznajmite pedalinu i otisnite se prema sredini jezera odakle se možete diviti dvorcu iz jedne sasvim nove perspektive.

2. dan
Za drugi dan predlažemo posjet Varaždinu, jednom od najljepših hrvatskih gradova. Šetajući ulicama prolazite kraj mnogobrojnih palača i vila od kojih svaka predstavlja dragulj u spomeničkoj i umjetničkoj baštini. Uživajte šetajući Strossmayerovim šetalištem, šetalištem Vatroslava Jagića ili parkom Ivana Pavla II, a svakako predlažemo da obiđete i nadaleko poznato varždinsko groblje koje je jedan od najimpozantnijih primjera vrhunske parkovne arhitekture u Europi, palače Prassinsky-Sermage te zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. Ako ste pak zaljubljenik u prirodu zanimati će vas jedinstvena i vrlo zanimljiva entomološka zbirka Svijet kukaca – jedinstvena europska izložba u palači Herzer koja je u nadležnosti Gradskog muzeja i jedna je od najposjećenijih lokacija u gradu.
Ako ste se u Varaždinu zatekli u subotu, svakako u 11.00 sati budite na Korzu i kraj Gradske vijećnice gdje se odvija izmjena gradske straže – Purgara, a predahnuti možete na nekom od gradskih trgova, uz kavu, uživajući u varaždinskim klipićima ili torti grofice Marice, a u restoranima možete uživati u bogatoj ponudi autohtonih jela.
Svakako najznamenitiji kulturno povijesni objekt je Stari grad. Tvrđava se prvi put spominje u 12. stoljeću i vjeruje se da je tada bila sjedište varaždinskih župana. Krajem 14. stoljeća dolazi u vlasništvo grofova Celjskih koji je pregrađuju u gotičkom stilu. Iz tog vremena potječe središnji četverokutni objekt, oko koje su se izvorno nalazile drvene palisade. Danas se u Starom gradu nalazi Gradski muzej s kulturno povijesnim odjelom u kojem se čuvaju značajni povijesni dokumenti, vrijedne zbirke cehova, oružja, kamenih spomenika, stakla, keramike, satova dok šetnja kroz dvadesetak soba uređenih u različitim stilovima prošlih razdoblja vraća duh prošlih stoljeća i upoznaje s načinom ondašnjeg življenja. Za vaš vikend u Varaždinskoj županiji najtoplije preporučamo vrijeme najpoznatijeg događanja u ovom baroknom ljepotanu, Špancirfesta (ove godine termin je 24.08.-02.09.2012.).

Za smještaj tijekom vašeg vikenda definitivno predlažemo prekrasni, novi hotel Trakošćan**** s čije terase puca nevjerojatan pogled na dvorac i okolnu prirodu. Više o ponudi hotela Trakošćan****...

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer